Η πολιτιστική δράση “Θρακιώτικα παιχνιδο-γκζανέματα” θα υλοποιηθεί σε σειρά πόλεων της Θράκης και της υπόλοιπης χώρας. 
Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και για τις επόμενες εκδηλώσεις.

Παιχνιδογκζανέματα Αλεξανδρούπολη

Πρόγραμμα εκδήλωσης της Κυριακής, 19 Ιουνίου 2022, στην Αλεξανδρούπολη

Προσέλευση και έναρξη πρώτου γύρου της εκδήλωσης: Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 10:00 πμ
(ανάπλαση παραλιακής στην Αλεξανδρούπολη)

Η δομή της δράσης περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. Περιγραφή των επιλεγμένων παιχνιδιών από «γιαγιάδες & μαμάδες» σε μια ομάδα παιδιών, ώστε να μπορούν να τους τα εξηγήσουν και να παίξουν μαζί τους.
  2. Παρουσιάζεται για κάθε παιχνίδι και όποιο ιστορικό στοιχείο, παραλλαγή ή «τρικ» το συνοδεύει.
  3. Για κάποια παιχνίδια, σχεδιάζονται ή δημιουργούνται μαζί με τα παιδιά, τα «πεδία» που θα τα φιλοξενήσουν ή τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για να παιχτούν.
  4. Τα παιδιά παίζουν, μαζί με τους μεγαλύτερους, (είτε για αρχική καθοδήγηση είτε επειδή και οι μεγάλοι είμαστε παιδιά) και στη συνέχεια παίζουν μοιρασμένα μεταξύ τους ανάλογα με τη μορφή του κάθε παιχνιδιού.
  5. Στα παιχνίδια μπορούν να συμμετέχουν και γονείς ή εκπαιδευτικοί.
  6. Κάθε παιχνίδι θα πραγματοποιήται σε συγκεκριμένο χώρο της εκδήλωσης.
  7. Τα παιχνίδια βιντεοσκοπούνται και μαζί με τις οδηγίες (περιγραφές) που τα συνοδεύουν, αποτελούν πηγή έμπνευσης για παιδιά που θέλουν να τα μάθουν και να παίξουν σε κάθε γωνιά της γης.
  8. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε γύρους που επαναλαμβάνονται, κάθε μία με μιάμιση ώρα με σκοπό να παρέχουμε τη δυνατότητα να παίξουν όλοι.
  9. Καλό είναι τα παιδιά που θα παίξουν να φέρουν άνετη (ίσως αθλητική) ενδυμασία, με αθλητικά παπούτσια και καπέλο για προστασία από τον ήλιο.

Περιγραφή

     Τα «Θρακιώτικα παιχνιδο-γκζανέματα» αποτελούν μια δράση που αφορά στη διαρκή αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών με παράλληλη ενεργή συμμετοχή ανθρώπων από κάθε ηλικιακό φάσμα. Η αρχή της δράσης σηματοδοτείται από την πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος μας η επέκταση της δράσης σε κάθε πόλη της Θράκης και γιατί όχι, της υπόλοιπης Ελλάδας.

Η επαφή με την παράδοση, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας αυτογνωσίας και εξέλιξης των ανθρώπων. Η παράδοση, μπορεί να φέρει τα παιδιά, μέσα από τη γνώση των παραδοσιακών παιχνιδιών και την εμπειρία μιας ενεργής συμμετοχής τους, κοντύτερα στις παλιές ανθρώπινες αξίες του τόπου. Μπορεί να φέρει τα παιδιά, περισσότερο κοντά μεταξύ τους, αφού τα περισσότερα από αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά ενισχύουν τη συμμετοχικότητα, την αλληλεγγύη και σύμφωνα με σειρά μελετών, πολλά παραδοσιακά παιχνίδια βοηθούν στη μείωση του παιδικού και εφηβικού άγχους.

Η βασική δομή της δράσης:

Οι παλιότεροι μοιράζονται τις εμπειρίες τους στους νεότερους και τους καθοδηγούν στα παραδοσιακά παιχνίδια. Τα παιδιά ασχολούνται με παιχνίδια που δεν περιλαμβάνουν τεχνολογία, δεν απαιτούν δαπανηρό εξοπλισμό, είναι ασφαλή και μπορούν να τα παίξουν με τους γονείς και τους παππούδες ή τις γιαγιάδες τους.

Οι δράσεις βιντεοσκοπούνται ώστε να παραχθεί υλικό προς πολιτιστική και κοινωνική έρευνα αλλά και ως ένα μέσο συνεχούς αναβίωσης. Το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε όλους μέσα από τη διαδικτυακή υποδομή του Ινστιτούτου μας.

Οι δράσεις που υλοποιούνται σε χώρο που επιτρέπει πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλή ταχύτητα (broadband) θα αναμεταδίδονται διαδικτυακά ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν Έλληνες Θρακιώτες από όλο τον κόσμο.

Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν, ενώ επιλεγμένοι δωροθέτες (τοπικές επιχειρήσεις) προσφέρουν σε όσους παρευρεθούν, τη δυνατότητα να κερδίσουν δώρα.

* Η δράση «Παιχνιδο-γκζανέματα» έχει κατατεθεί ως διακριτικός τίτλος (trademark / copyright) και αξιολογείται από την Εθνική Επιτροπή της Unesco.

Η χρήση του διακριτικού τίτλου “παιχνιδογκζανέματα“, πρέπει να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του “Ινστιτούτου Πολιτισμού, Παράδοσης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Θρακιώτισσες Μαμάδες Α.Μ.Κ.Ε.” και κάθε αναφορά σε αυτόν πρέπει να συνοδεύεται από την αναφορά στις “Θρακιώτισσες Μαμάδες”.

Μια τόσο σημαντική δράση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη στήριξη επιχειρήσεων και φορέων.

Ακολουθεί η λίστα με τους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης (η λίστα ενημερώνεται διαρκώς).

Αν επιθυμείτε να μας στηρίξετε κι εσείς ως χορηγός, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, πατώντας ΕΔΩ.

Χρυσοί Χορηγοί της Εκδήλωσης

Κ. ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΙΚΗ ΑΒΕΕ

 

ELECTRONET Ξανθίδης
ELECTRONET Ξανθίδης
Public Αλεξανδρούπολης
Public Αλεξανδρούπολης

ΕΠΑΘΛΟΝ

Marketing Strategy – Branding – Communication – Coaching & Training

Αργυροί χορηγοί & υποστηρικτές

Σβούρα

Κ.Δ.Α.Π.

etoy.gr

Κατάστημα Παιχνιδιών

PIC NIC Salads

Στ. Σαββίδης & ΣΙΑ

ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΙΔΗΣ & ΣΙΑ

Είδη υγιεινής-πλακάκια

Έπιπλα Πεντίδης

Έπιπλα & μικροέπιπλα

Winline – Eco Living

Πόρτες, παράθυρα, κουφώματα

Αντώνης Χατζόπουλος

Γερανοί

NESPRESSO

NESPRESSO City Cafe

Καφέ στην Αλεξ/πολη

Δημόκριτος Διαγνωστικό Κέντρο

Ορεστιάδας

Laser Lab axd

Laser Lab axd

Κέντρο Αισθητικής και Αδυνατίσματος

Χρύσα Κεφαλά

Κέντρο ποδολογίας

Coffee Dive

Σπάνιοι μονοποικιλιακοί καφέδες 

ΓΑΙΑ

Αγροτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών Τριγώνου, ν. Έβρου

Μεταγνώση

Φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης

Ορόσημο

Εκπαιδευτικός οργανισμός