Το ταψούδι της Πασχαλιάς

Το ταψούδι της Πασχαλιάς
Την ημέρα της Πασχαλιάς, σε ολόκληρη την περιοχή της Θράκης, κυριαρχεί το αρνάκι ή κατσικάκι με φρέσκα κρεμμυδάκια, δυόσμο και ρύζι. Αλλού βάζουν σάλτσα ντομάτας, αλλού κόκκινο γλυκό πιπέρι, αλλού και τα δύο. Τα κρεμμυδάκια τα αχνίζουν, δηλαδή τα τσιγαρίζουν ελαφρά, γιατί αν είναι ωμά ανεβαίνουν στην επιφάνεια, ενώ έτσι παραμένουν ανακατεμένα με το ρύζι και δίνουν το άρωμά τους.          Υλικά:
  • 1 κομμάτι από το αρνάκι (όποιο θέλετε) 2½ κιλά περίπου
  • 10 χλωρά κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι δυόσμο (μόνο φύλλα)
  • ½ φλιτζάνι λάδι ή βούτυρο
  • ½ κιλό ρύζι άσπρο (καρολίνα)
  • 1 κουταλιά σάλτσα ντομάτας αλάτι και μαυροπίπερο
Εκτέλεση :  Βάζετε το κρέας να βράσει. Τσιγαρίζετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, προσθέτετε το ρύζι, το γυρίζετε δυο­ τρεις φορές και βάζετε το δυόσμο, τη σάλτσα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε και προσθέτετε 1 λίτρο και 300 ml ζουμί από αυτό όπου έβρασε το κρέας. Αν είναι λιγότερο, συμπληρώστε με νερό. Όταν κοχλάσει το ζουμί, αδειάζετε το φαγητό στο ταψί, τοποθετείτε από πάνω το κρέας και το βάζετε στο φούρνο. Αν θέλετε, μπορείτε να αλείψετε το κρέας με βούτυρο. Ψήστε μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά, στους 180° C. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση Κυρίου! πηγή : “O πολιτισμός του τραπεζιού στο βόρειο Έβρο” από την Ένωση Γυναικών Τριγώνου Επιμέλλεια :  Εύη Βουτσινά