Κάσια με μανιτάρια

…από τη Χρυσούλα Ιωαννίδου

Χρόνος μαγειρέματος 30′ περίπου 

Αυτό το φαγητό γίνεται με άσπρα μανιτάρια (μαντάρις) ή πλευρώτους (φιτίτσια). Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

500 γρ μανιτάρια, 1 πράσο, 1/2 ποτήρι λάδι, αλάτι, κόκκινο πιπέρι, αλεύρι, ξύδι.

Εκτέλεση

Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά με το λάδι και αφήνουμε να κάψει καλά. Προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, το αλάτι, το κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε. Τσιγαρίζουμε το πράσο καλά, ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε βραστό νερό. Για τέσσερις μερίδες φαγητό το νερό μας πρέπει να είναι τρία ποτήρια.

κασια6

Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου.

Για την κάσια

Σε ένα ποτήρι κρύο νερό λιώνουμε τέσσερις κουταλιές σούπας αλεύρι και τέσσερις κουταλιές σούπας ξύδι. Το προσθέτουμε μετά το μισάωρο και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το αλεύρι.

Σε πέντε λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο να σερβιριστεί. Όποιος θέλει την κάσια πιο ξινή, βάζει στο πιάτο του και άλλο ξύδι. Η κάσια τρώγεται με κουτάλι. Είναι σαν σούπα. Κάποιες νοικοκυρές το αλεύρι το βάζουν στο τηγάνι και το αφήνουν να καβουρδιστεί. Γίνεται πιο νόστιμο.

Για την ιστορία...

Με κάσια έκαναν τον λαγό, τα χοιρινά κόκκαλα, τα λουκάνικα, τα κολοκύθια, τα χόρτα. Με το αλεύρι οι νοικοκυρές μεγάλωναν τις μερίδες του φαγητού. Έτσι και αλλιώς το αλεύρι ήταν ένα υλικό που δεν έλειπε από κανένα σπίτι.

Καλή επιτυχία!