Ο Συμβολισμός και η συνταγή του Χριστόψωμου

…από τη Χρυσούλα Ιωαννίδου

επιμέλεια Θρακιώτισσες Μαμάδες

Παραμονές των Χριστουγέννων και με την χαρά της προσμονής της γέννησης του Ιησού  φωλιασμένη στις καρδιές μας, οι Θρακιώτισσες νοικοκυρές ζυμώνουμε το χριστόψωμο. Συμβολική η παρασκευή του, πλούσια τα υλικά του. Παίρνουμε τη λεκανίτσα μας, σηκώνουμε τα μανίκια και ξεκινάμε.

Ρίχνουμε 3 ποτήρια χλιαρό νερό, διαλύουμε 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 40 γρ νωπή και προσθέτουμε 2 κουταλιές (της σούπας )ζάχαρη, 3 κουταλιές (του γλυκού) αλάτι, μισό ποτήρι ελαιόλαδο και αλεύρι όσο σηκώσει (μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας).

Ζυμώνουμε το ψωμάκι μας και πριν το αφήσουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για τις επόμενες 2 ώρες περίπου, χωρίζουμε ένα κομμάτι ζυμάρι για το “στόλισμα” ενώ το υπόλοιπο το πλάθουμε ένα στρογγυλό ψωμάκι.

Με το κομμάτι της ζύμης φτιάχνουμε δύο “κορδόνια” και σχηματίζουμε ένα σταυρό στην μέση του ψωμιού και ένα ημικύκλιο στην άκρη που συμβολίζει το ανοιχτό αλώνι. Ανοιχτό για να μαζέψει υγεία και ευημερία για την οικογένεια. Γύρω από τον σταυρό βάζουμε μικρές μπάλες από το ζυμάρι που συμβολίζουν τις θημωνιές των δημητριακών. Βάζουμε τον ζυγό για την υγεία των ζώων και ένα δικράνι για το λίχνισμα των σπόρων. Άσπαστα καρύδια η αμύγδαλα βάζουμε στις άκρες και στη μέση του σταυρού ενώ με τα καθαρισμένα σχηματίζουμε διάφορα σχέδια.

χριστοψωμο θρακης

Όταν φουσκώσει το χριστόψωμο, αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Το ίδιο ακριβώς ψωμί το φτιάχνουμε την παραμονή Πρωτοχρονιάς και την παραμονή των Φώτων όπου επιτέλους κλείνουμε το “αλώνι”.

Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!!!