Μικίκια με την παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή

θρακιώτικα μικικια

Στάμω Διαμαντόγλου (Δόξα)

Tα μικίκια είναι ένα είδος λουκουμάδων.

Tα λένε έτσι οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία. Παλιότερα δεν έβαζαν αυγά και γάλα αλλά τώρα ποια βάζουν. Σε καταγραφές που έχω από αστικές περιοχές της Ανατολικής Ρωμυλίας (Στενήμαχος, Αγχίαλος κτλ ),πάντα τα μικίκια είχαν αυγά και γάλα. Επομένως, συμπεραίνω ότι στη Δόξα η απουσία των εκλεκτών υλικών οφειλόταν μάλλον σε συγκυριακή έλλειψη.Τα μικίκια τρώγονται σκέτα ή με ζάχαρη με μέλι, με πετιμέζι κτλ.

Υλικά

1 φακελάκι στεγνή μάγια

2 φλιτζάνια γάλα χλιαρό

3 φλιτζάνια νερό χλιαρό

2 με 3 αυγά

2 κουταλούδια αλάτι, αλεύρι όσο χρειαστεί

λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Βάζετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αφήνετε 10 λεπτά. Προσθέτετε το χλιαρό νερό, τα αβγά χτυπημένα, το αλάτι και αλεύρι. Χτυπάτε το μείγμα με το σύρμα ή με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει ένας πολύ χοντρός χυλός η μία πολύ μαλακή ζύμη. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε να σταθεί για δύο ώρες.

Μετά βάζετε το λάδι σε κατσαρόλα να κάψει, βρέχετε τα χέρια, πιάνεται ζύμη μεγάλη όσο ένα καρύδι, την τραβάτε λίγο, κάνετε με το δάχτυλο μία τρύπα στη μέση και την αφήνετε να πέσει στο λάδι.

Θα φουσκώσουν, θα ροδίσουν και τότε θα τα βγάλετε με τρυπητή κουτάλα και θα τα αφήσετε σε ένα δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα περίσσια λάδια.

Μετά τα βάζετε σε πιατέλα και τα σερβίρετε ζεστά.

………………………………………………………………………………………….

Απόσπασμα από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά “Ο πολιτισμός του τραπεζιού στο Β.Έβρο