“Γκόλιο” κολοκυθόπιτα Θράκης!

golio-kolokithopita

Πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι πράσινο. «Γκόλιο» σημαίνει γυμνό, η πίτα πήρε την ονομασία αυτή γιατί είναι φτιαγμένη χωρίς φύλλο, επομένως γυμνή. Θεωρούταν μία εύκολη πίτα, που γινόταν με υλικά που υπήρχαν πάντα σε κάθε σπίτι της εποχής εκείνης.

Πρόκειται λοιπόν για μια Θρακιώτικη συνταγή, πεντανόστιμη!

Υλικά

-1 κιλό μεγάλα κολοκυθάκια
-4 αυγά
-1,5 φλ.τσαγιού γάλα φρέσκο
-1 κ.γλυκού μπέικιν
-1 κ.γλυκού αλάτι
-πιπέρι
-1 φλ.τσαγιού αλεύρι μπλε
-λάδι και αλεύρι για το ταψί

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια από το πράσινο μέρος τους, τα τρίβετε, τα ανακατεύετε με το 1 κ.γλ. αλάτι και αφήνετε να στραγγίσουν.
Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, το αλεύρι, το μπέικιν και αν θέλετε λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Ενώνετε το μείγμα αυτό με τα τριμμένα κολοκυθάκια (στίβοντάς τα και μια τελευταία φορά πριν τα ρίξετε).
Λαδώνετε ένα ταψί, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και ρίχνετε μέσα το χυλό.
Τέλος, περιχύνετε το χυλό με λίγο λάδι και λίγο αλεύρι. Ψήνετε στους 180 βαθμούς έως ότου να ροδίσει (περίπου 3/4 της ώρας).

Λίγα μυστικά ακόμα

Μη σας φοβίσει εάν ο χυλός είναι αραιός, έτσι πρέπει να είναι. Αυτή η ξεσκέπαστη πιτούλα είναι πολύ χαμηλή, περίπου 1-2 εκ. Γι΄αυτό χρησιμποποιήστε ανάλογο ταψί.

πηγή:

cookpad, secretkitchenandtravel.gr