Υλικά
16 γκιοζλεμέδες
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι κίτρινο
120γρ. ελαιόλαδo
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κιλό νερό
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
για τη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι θέλουμε
συνήθως είναι με φέτα και αυγό (ανακατεύουμε τα υλικά):
250 γρ. φέτα
2 αυγά
Εκτέλεση
1 με 1½ ώρα
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε βαθύ μεταλλικό μπολ ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να φουσκώσει.
- Πλάθουμε τη ζύμη ξανά απαλά για λίγο και την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια. Περίπου 16τμχ.
- Ανοίγουμε με πλαστή το κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο και βάζουμε λίγη από τη γέμιση.
- Κλείνουμε σε φάκελο και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι γυρίζοντας τα μέχρι να δούμε να κάνει αυτά τα χαρακτηριστικά μαύρα μάτια η ζύμη.
- Προεραιτικά μπορούμε να αλοίψουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο λίγο πριν βγουν από το τηγάνι.
- Γίνονται και σε ταπενιάκι και χωρίς λάδι για το τηγάνισμα. Αργούν λίγο παραπάνω να γίνουν αλλά αξίζει.