Γκιοζλεμές

γκιοζμεμες

Υλικά

16 γκιοζλεμέδες

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ. αλεύρι κίτρινο

120γρ. ελαιόλαδo

2 φακελάκια μαγιά

1/2 κιλό νερό

1 κουταλιά σούπας αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

για τη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι θέλουμε

συνήθως είναι με φέτα και αυγό (ανακατεύουμε τα υλικά):

250 γρ. φέτα

2 αυγά

 

Εκτέλεση

1 με 1½ ώρα
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε βαθύ μεταλλικό μπολ ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να φουσκώσει.
  • Πλάθουμε τη ζύμη ξανά απαλά για λίγο και την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια. Περίπου 16τμχ.
  • Ανοίγουμε με πλαστή το κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό φύλλο και βάζουμε λίγη από τη γέμιση.
  • Κλείνουμε σε φάκελο και τα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι γυρίζοντας τα μέχρι να δούμε να κάνει αυτά τα χαρακτηριστικά μαύρα μάτια η ζύμη.
  • Προεραιτικά μπορούμε να αλοίψουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο λίγο πριν βγουν από το τηγάνι.
  • Γίνονται και σε ταπενιάκι και χωρίς λάδι για το τηγάνισμα. Αργούν λίγο παραπάνω να γίνουν αλλά αξίζει.