” Εκείνα τα χρόνια, με τόσες δουλειές, σκεφτόμασταν την εύκολη λύση στο φαγητό γιατί είχαμε και πολλά στόματα να χορτάσουμε! Αυτήν την πίτα την έμαθα από την μάνα μου και μέχρι σήμερα την κάνω. Τα εγγόνια μου τρελαίνονται, ειδικά με το μέλι από πάνω.” μας λέει η κα Ελένη
Τα υλικά που χρειαζόμαστε τα έχουμε συνήθως . Αυτά που είναι στο ψυγείο τα βγάζουμε μισή ώρα περίπου για να πάρουν τη θερμοκρασία του δωματίου.
- 1 κιλό γάλα φρέσκο
- 400 γραμ. φέτα
- 4 αυγά
- λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
- 1 φλ. αλεύρι
- λίγο αλάτι
- μέλι ή ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας ( 26 εκ. περίπου) και το αλευρώνουμε καλά.
Για την γέμιση:
Βάζουμε το γάλα σε μεσαία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα και βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει ελαφριά η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και θρυμματίζουμε τη φέτα. Έπειτα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το σύρμα, τα προσθέτουμε στη γαλατόπιτα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Μόλις ομογενοποιηθεί η κρέμα την αδειάζουμε στο ταψί.
Ψήσιμο:
Προτιμάμε την κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γαλατόπιτα και να ροδίσει.
Όταν βγει η γαλατόπιτα από το φούρνο δε κόβεται, πρέπει να σταθεί για 1 ώρα, να κρυώσει και να σφίξει.
Τη σερβίρετε με μέλι, ζάχαρη, κανέλα η και σκέτη. Ταιριάζει και με μαρμελάδα.
Καλή σας όρεξη!!